Аюрведа Техники При Проблеми Със Съня

аюрведа техники за заспиване

Неслучайно съм посветила цяла категория за постове “Аюрведа” в блога си. Макар да съм начинаеща в ученията и практиките на тази древна “Наука за Живота”(което означава буквално аюрвeда от санскрит) , неведнъж съм изпитала ползите й. Преди години отворих дневник, където записвах всяка успешна рецепта, която научавах. Жалко е, че отдавна не съм посвещавала пост на някоя от тях, тъй като съм убедена, че ще бъдат полезни на всеки, който ги прочете.

И така днескашният пост е относно няколкото успешни техники, които прилагам всеки път, когато имам проблеми със заспиването.

 

  • Тактиката за вдишване 4-7-8. Това е изключително популярна техника от йогата, за която е известно, е може да те приспи за 60 секунди. Също така е идеална при проблеми със стреса, тъй като уравновесява нервната система и изпълва тялото с нужния му кислород. Състои се в следното:  Издишайте пълния си дъх през устата и вдишайте спокойно през ноздрите си докато броите до 4 бавно. Задръжте дъха си, броейки до 7. Издишайте бавно през устата, броейки до 8. Лесно нали?
  • Мантрата “Сохум”. За нея прочетох в книгата на Дийпак Чопра “Пресътворяване на Тялото, Възкресяване на Душата”. Също е много лесна. Вдишвам дълбоко и бавно, прозинасяйки “сооо…” и издишам, прозинасайки “хуммм”. И така докато не заспя. Идеално регулира дишането и забавя учестения ритъм на сърцето.

 

Вече са доказани ползите от йогата и медитацията. Признавам, че още ми е трудно с медитирането, а и не упорствам достатъчно, но се надявам това да се промени. Аюрведа е единствената доказала се във вековете наука, съчетаваща древните техники на лечения с модерната медицина. Науката аюрведа съществува от 5000 години и за разлика от всяка новопръкнала се диета, има доказани във времето рецепти.  Обещавам това да не е последния пост по темата. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *